Cumartesi, Şubat 8, 2025
spot_img
Ana SayfaEKNOMİ2025 yılında akaryakıt fiyatları nasıl seyredecek? Batı Kurumsal Finans Direktörü Gamze Morina...

2025 yılında akaryakıt fiyatları nasıl seyredecek? Batı Kurumsal Finans Direktörü Gamze Morina açıkladı – Ekonomi Haberleri


Dünyanın enerji devi Shell‘in, TTS kurumsal akaryakıt satışında Premium Reseller Bayileri arasında Türkiye’nin ilk 5 markasından biri olan Batı Kurumsal, 2025 yılı için müşterilerine akaryakıt enerji maliyet analizi yaptı. Şirketin Finans Direktörü Gamze Morina, Türkiye’de benzin fiyatlarının litre bazında 2024 yılı Ekim ayında 1.26 dolardan, Kasım ayında 1.22 dolara düştüğünü, 1995’ten 2024’e kadar da yaklaşık 30 yıllık dönemde ortalama litre fiyatının 1.46 dolar düzeyinde gerçekleştiğini söyledi.

Batı Kurumsal Finans Direktörü Gamze Morina; “Şirketlerinde çoklu araç sayısına sahip, büyük filoları bulunan müşterilerimiz, doğal olarak en önemli maliyet kalemlerinden biri olan akaryakıt fiyatlarının nasıl bir seyir izleyeceğini yıllık planlamaları içinde görmek istiyor. Trading Economics’in global makro modelleri ve analist beklentilerine göre, ülkemizde benzin litre fiyatlarının bu çeyrek sonunda 1.23 dolar düzeyinde kalmasını bekliyoruz. Uzun vadede ise ekonometrik modellerimize göre, Türkiye benzin fiyatlarının 2025 yılında 1.28 USD/Litre ve 2026 yılında 1.29 USD/Litre seviyelerinde olmasını öngörüyoruz” dedi.

Öte yandan dünyada petrol fiyatlarının yükseliş eğiliminden uzakta ilerlediğinin de altını çizen Gamze Morina, Amerikan Citi analistlerinin petrol fiyatlarının 2025 yılında varil başına 60 dolara düşeceğini tahmin ettiklerini de vurguladı. “Kura bağlı fiyat değişimleri dışında Türkiye’de akaryakıt fiyatları genel seyrine yönelik öngörünün stabil olduğunu söyleyebiliriz. İç ve dış ekonomik konjonktürdeki dolar kuru yükseliş beklentisi ise 2. Çeyrek sonuna kadar 36.-TL’nin üstünde değil” bilgilerini paylaştı. 

Shell Taşıt Tanıma Sistemleri’nin, özellikle büyük filo yönetimi ve güvenlik açısından birçok avantaj sunduğunu da anlatan Batı Kurumsal Finans Direktörü Morina, böylece araçların rotalarını ve duraklama sürelerini optimize ederek zaman ve yakıt tasarrufu sağladıklarını belirtti. “Bu sistemler, filo yöneticilerine detaylı raporlar sunarak iş süreçlerinin daha etkin yönetilmesine olanak tanıyor. Örneğin, hangi araçların en çok kullanıldığını, hangi rotaların daha verimli olduğunu ve bakım ihtiyaçlarının ne zaman ortaya çıkacağını belirleyerek genel operasyonel maliyetleri düşürmek mümkün. Bu sayede, şirketler daha rekabetçi bir konuma geliyorlar, artı muhasebe süreçlerini de yönetmek daha kolay” şeklinde konuştu.

GAMZE MORİNA’DAN SHELL TTS KULANICILARINA ÖNEMLİ BİR HATIRLATMA

Türkiye genelinde yürürlüğe giren Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi UTTS kapsamında Taşıt Tanıma Birimi’nin (TTB) kullanım yükümlülüğünün 1 Şubat 2025 tarihi itibarıyla başladığını, bu süreçte  Batı Kurumsal’ın da UTTS montajı yaptığını ifade ederek yeni TTS cihaz siparişi vermek isteyen müşteriler için montaj gerektirmeyen Shell dijital çözümü SmartPay veya Akıllı Anahtarlık sisteminin tercih edilebileceğini anımsattı. Toptan alımlarda veya Shell TTS kullanımından tamamen bağımsız olarak tüm ticari araçlara UTTS cihazı taktırma zorunluluğu getirildiğini de önemle vurguladı. UTTS montajları için Atabulvarı şubesinde montaj işlemi de yaptıklarını söyledi.   

Diğer Ekonomi Haberleri için tıklayın



Source link

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments