Salı, Ocak 21, 2025
spot_img
Ana SayfaEKNOMİAltun Gıda halka arza başvurdu - Ekonomi Haberleri

Altun Gıda halka arza başvurdu – Ekonomi Haberleri


Patronlardünyası’ndan Necla Dalan’ın haberine göre, Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) verilerine göre en çok yaş sebze ve meyve ihracatı yapan ilk beş şirket arasında olan Altun Gıda, SPK’ya halka arz için başvuru yaptı. 

Taslak izahnameye göre şirket, çıkarılmış sermayesini 127 milyon TL’den 142 milyon TL’ye yükseltilmesi nedeniyle artırılacak 15 milyon TL nominal değerli 15 milyon adet pay ve ortaklardan 5 milyon TL nominal değerli 5 milyon adet pay olmak üzere toplam 20 milyon TL değerli 20 milyon adet payları halka arz etmeyi planlıyor. Şirketin halka açıklık oranı da yüzde 14,08 olacak.

Altun Gıda, halka arz geliriyle şirket satın alımları gerçekleştirmeyi, işletme sermayesi olarak kullanmayı ve üretime yönelik yatırımlar yapmayı hedefliyor. Altun Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Altun ve Yönetim Kurulu Üyesi Anıl Altun ile Adana’da buluştuk. Zeki Altun ve Anıl Altun, şirketin hikayesini, yatırımlarını ve hedeflerini gazetecilerle paylaştı.

AVRUPA’DAKİ ÜNLÜ MARKETLERİN TEDARİKÇİSİ

Halka arz ve büyümeye ilişkin hedeflerine geçmeden önce Altun Gıda ile ilgili bilgi vermek isterim. Şirket, başta limon, portakal, mandalina, greyfurt olmak üzere üzüm, karpuz, çilek, kiraz, elma, kavun, şeftali, nektarin, kayısı, nar, armut, domates, pırasa, salatalık, kabak ve havuç üretimi yapıyor ve aynı zamanda sözleşmeli üreticilerle çalışıyor.

Altun Gıda’nın Hatay Dörtyol‘da 32 bin metrekare alan üzerine 14 bin metrekare alanı kapalı kurulu tesisi ve 6 bin metrekare içerisinde bulunan 2.200 metre kapalı alanlı soğuk hava ve şoklama odaları bulunuyor. Üretiminin büyük bir bölümü şirketin kendi mülkiyetinde bulunan 3 milyon 400 bin metrekarelik alanda gerçekleştiriliyor. Ayrıca talep edilen diğer sebze ve meyvelerin tedariki ve satışını da yapıyor. 

ROMANYA’DAN 27 ÜLKEYE TEK NOKTADAN İHRACAT YAPIYOR

Şirket satışlarının yüzde 98’i yurtdışına yapılıyor. AB normlarına uygun ihracatla ünlü süpermarketlerin tedarikçisi haline gelen şirket, ihracatının çok büyük bir bölümünü uluslararası dev perakende market zincirlerine yapıyor.

Altun Gıda’nın 2004 yılında bünyesinde kattığı Romanya’daki iştiraki Unifrutti, Avrupa Birliği üyesi 27 ülkeye tek noktadan ihracat gerçekleştiriyor. Avrupa’nın en büyük soğuk hava ve tedarik zinciri merkezlerinden biri olan Unifrutti, Türkiye’nin yanı sıra, Yunanistan, Arjantin, Güney Afrika, İtalya ve Çin gibi dünya pazarlarından da ürün tedarik ediyor.

TERZİLİK YAPTI, BEYAZ EŞYA SATTI, SONRA YAŞ SEBZE VE MEYVE SATMAYA BAŞLADI

Altun Gıda’nın hikayesine gelince… Şirketin kuruluş tarihi 1980’li yıllara dayanıyor. Altun Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Altun, askerlik için İstanbul’a gider ve orada geçici olarak terzilik yapar. Babasının vefatı üzerine memleketi İskenderun’a döner. “İlk başta sebze ve meyve ile başlamadım, ne bulursam onun ticaretini yaparak başladım” diyen Altun, şöyle devam etti:

“Hatay, Ortadoğu’nun ticaret yolları üzerinde. 1981’de önce Hatay’dan bölgeye beyaz eşya satarak başladım. Lübnan, Suriye, Suudi Arabistan gibi ülkelerde iyi iş birlikleri kurdum. Daha sonra iş yaptığım kişiler, bana başka ürünler de sormaya başladı. Yaş meyve ve sebze de satmaya başladım. Üretim tesisi kiraladım. Hatay ve Çukurova bölgesinde sözleşmeli çiftçilerle çalıştım, daha sonra da kendi çiftliklerimiz oldu.”

PESTİSİTİN ZARARLARINI ANLATAMAYINCA ÜRETİCİ OLMAYA KARAR VERDİ

Zeki Altun, çiftçilere pestisit kullanımının zararlarını anlattıklarını ancak istedikleri sonuçları alamadıklarını, bunun üzerine 2011 yılında üretim kararı aldıklarını vurguladı. Altun, “Böylece Avrupa standartlarında ürün ihracatı yaparak, rakiplerimizden ayrıldık. Bu anlayışımız, hikayemizi gerçek anlamda başlatan bir dönüm noktası oldu. Bugün, net ihracatçı kriterlerine uygun olarak başta Avrupa Birliği olmak üzere, Rusya, ABD, İngiltere, Kanada, Ukrayna, Uzak Doğu ve Orta Doğu pazarlarına ihracat yapıyoruz. Geldiğimiz noktada Türkiye’nin büyük sebze ve meyve ihracatçılarından biri olarak halka arz heyecanı yaşıyoruz” diye konuştu.

YAPAY ZEKA DESTEKLİ MAKİNEYLE ÜRÜNLERİN 5 MİLİM İÇİNİ GÖRÜP ANALİZ EDİYOR

Altun Gıda Yönetim Kurulu Üyesi Anıl Altun ise tesislerinde en yüksek teknolojileri kullandıklarını ve kendi enerjilerini ürettiklerini vurguladı. Altun, “2024 yılında tam robotik, otomasyon ve yapay zekâ destekli paketleme makinesi yatırımımızı devreye aldık. Tamamı öz kaynaklarımızla gerçekleştirdiğimiz yatırımımızın tutarı 101 milyon 650 bin TL. 12 hatlı sistem, 108 kamerası, yakın ve uzak infrared görüşü sayesinde ürünlerin iç ve dış kalite kusurlarını tespit edip ayırabiliyor. İnfrared kameralarla ürünün 5 milim içini görüyor, şeker oranını ve içini tespit ediyor. Ve ürünün hangi ülkeye uygun olduğunu belirlenerek paketleme yapılıyor. Günde 200 ton paketleme yapabilirken bu makine ile yani robotik olarak günde 1.500 ton paketleme yapabiliyoruz. Bu sayede işleme kapasitemiz arttı. 2024’teki kapasite artırıcı yatırımlarımızla da yıllık kapasitemiz 93.262 tondan 918 bin tona çıktı. Yani 10 kat arttı.”

ANIL ALTUN: 44 YILLIK DENEYİMİ TAÇLANDIRACAĞIZ

Şirketin 44 yıllık deneyimini taçlandırmak ve büyümek için Sermaye Piyasası Kurulu’na halka arz başvurusu yaptıklarını anlatan Anıl Altun, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Altun Gıda’nın önemli kilometre taşlarından birisi de halka arz olacak. Halka arz gelirlerimizin önemli bir kısmı üretim için ayırmayı hedefliyoruz. Özellikle üretim ve tarım teknolojileri alanında çok fırsat görüyoruz. Jeotermal kaynağı kullanan seralar var, burada üretimi sürdürürken yatırımlar yapmayı da amaçlıyoruz. Bu alanda şirket alımları da mümkün.”

4.5 milyar liranın üzerinde öz kaynağa sahip şirketlerinin finansal yapısının güçlü olduğunu dile getiren Altun, şirketin finansallarına ilişkin de şu bilgileri verdi: 

“2024 FAALİYETLERİMİZ AÇISINDAN OLUMLU GEÇTİ”

“Şirketin konsolide net satışları 2022 yılında bir önceki yıla göre yüzde 60,9 artarak 2 milyar 11 milyon liraya yükseldi. 2023 yılında da yüzde 0,6 artışla 2 milyar 22 milyon TL oldu. 2024’ün ilk altı aylık döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 34,3 artarak 1 milyar 445 milyon lira olarak gerçekleşti. 2024 yıl sonu da henüz kesinleşmedi ancak beklentilerimiz doğrultusunda büyüdük. Net kârımız ise 2021 yılında 61,8 milyon TL, 2022 yılında 68 milyon TL, 2023 yılında 360,7 milyon TL oldu. 2024 yıl sonuna ilişkin bağımsız denetim verileri beklemekteyiz. 2024 yılı faaliyetlerimiz açısından olumlu geçti.”

DEPOLAMALI GÜNEŞ VE RÜZGAR ENERJİSİ SANTRALLERİ İÇİN GÖRÜŞÜYOR

Bu arada Altun Gıda’nın halihazırda kendi elektrik ihtiyacına yönelik olarak 1 MW kapasiteli güneş enerji santrali yatırımı bulunuyor. Şirketin iştiraki olan Zada Enerji, depolamalı güneş ve rüzgâr enerjisi santralleri lisansları için görüşmeler yapıyor.



Source link

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments