Pazar, Ocak 5, 2025
spot_img
Ana SayfaEKNOMİBakan Kacır sanayicilerle buluştu! - Ekonomi Haberleri

Bakan Kacır sanayicilerle buluştu! – Ekonomi Haberleri


Bakan Kacır, Marmara Bölgesi Organize Sanayi Bölgeleri ve Sanayicileri İstişare Toplantısı‘nda, jeopolitik gerilimler, krizler, salgınlar, tedarik zincirlerinde yaşanan yerini bulabilme arayışı ve oluşturulmaya çalışılan yeni denge mekanizmalarının, yeni meydan okumalarını da beraberinde getirdiğini söyledi.

TİCARETTE KORUMACI YAKLAŞIMLARIN YÜKSELİŞİ

Ticarette korumacı yaklaşımların yükselişe geçtiğini dile getiren Kacır, “Mevcut tabloda katma değerli, rekabetçi ve sürdürülebilir bir üretim anlayışı daha fazla önem kazanıyor. Güçlü üretim ve teknoloji geliştirme altyapısına sahip ülkeler kalkınma yarışında bir adım önde yer alıyor. Türkiye olarak bu dönüşümü güçlü bir altyapıyla göğüslüyoruz.” ifadelerini kullandı.

Kacır, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın liderliğinde, son 22 yılda sanayide büyük kazanımlar elde edildiğine işaret ederek, Türkiye’nin OECD ülkeleri arasında son 22 yılda sanayi üretimini en fazla artıran ülke olduğunu, etkin AR-GE teşvik sistemiyle de ülkede adeta sıfırdan bir AR-GE ve inovasyon ekosistemi inşa ederek yüksek teknoloji ve katma değer üreten öncü Türkiye’nin temellerini attıklarını söyledi.

ÜÇ ANA SAC AYAĞI: KATMA DEĞERLİ ÜRETİM, YEŞİL VE DİJİTAL DÖNÜŞÜM

Katma değerli üretim, yeşil ve dijital dönüşüm olmak üzere üç ana sac ayağı üzerinde yükselmesini hedefledikleri bir Türk sanayisi inşa ettiklerini kaydeden Kacır, ikiz dönüşüm olarak adlandırdıkları “Yeşil” ve “Dijital” dönüşüm ile firmaların yatırımlarını uzun dönemli yol haritalarıyla desteklediklerini vurguladı.

YEŞİL SANAYİ PROJELERİNE 700 MİLYON DOLAR KAYNAK

Kacır, Dünya Bankası işbirliğinde yürüttükleri “Türkiye Yeşil Sanayi Projesi” ve “Türkiye Organize Sanayi Bölgeleri Projesi” ile 700 milyon doların üzerinde finansmanı sanayicilerin, KOBİ’lerin ve yeşil teknoloji girişimlerinin hizmetine sunduklarını belirtti.

SANAYİCİLERİN DİJİTAL DÖNÜŞÜMÜ İÇİN MODEL FABRİKALAR

İş gücünün dönüşümünü gerçekleştirmek adına model fabrikalarla sanayici ve emekçileri yalın üretim ve dijital dönüşümle buluşturduklarını aktaran Kacır, ilkini 2018’de Ankara’da faaliyete aldıkları yetkinlik ve dijital dönüşüm merkezlerinin, yani model fabrikaların sayısını kısa sürede 10’a yükselttiklerini bildirdi.

DİJİTAL DÖNÜŞÜMDE GÜÇLÜ DESTEĞİN ADI: DİJİTAL AVRUPA PROGRAMI

Kacır, “Dijital Avrupa Programı”na katıldıklarını belirterek, “Sanayi, KOBİ’ler ve kamu kurumlarının dijital dönüşümünde kritik rol üstlenmek üzere ülkemizden 5 konsorsiyum, ‘Avrupa Dijital İnovasyon Merkezleri’ ağına dahil oldu.” dedi.

KOBİ’LERE YATIRIM DESTEĞİ VE AVANS KREDİSİ PROGRAMI

Kacır, Yatırım Taahhütlü Avans Kredisi Programı ile dış ticaret açığının yüzde 85’ini oluşturan 284 ürüne yönelik yatırımlara uygun koşullarda finansman sağladıklarına dikkati çekerek, “Merkez Bankamızın 300 milyar liralık kaynak tahsis ettiği bu program kapsamında, bu yıl yatırım büyüklüğü 239 milyar lirayı aşan 28 projenin işlemlerini tamamladık.” bilgisini aktardı.

HIT-30 YÜKSEK TEKNOLOJİ YATIRIM PROGRAMI İLE 7 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM

HIT-30 Yüksek Teknoloji Yatırım Programı ile kısa sürede elektrikli araç, güneş hücresi, rüzgar türbini gibi stratejik alanlarda toplam büyüklüğü 7 milyar doları aşan yatırımları Türkiye’ye kazandırma noktasına geldiklerini bildiren Kacır, şunları kaydetti:

“Kararlılıkla hayata geçirdiğimiz Milli Teknoloji Hamlemiz ile Türkiye Yüzyılı’nda sanayimizi, üretim altyapımızı katma değerle ve yüksek teknolojiyle besleyerek güçlendirmeyi sürdüreceğiz. Ülkemizin dünyanın önde gelen teknoloji üretim merkezleri arasında yer almasını sizlerle beraber sağlayacağız.”

MARMARA BÖLGESİ’NİN STRATEJİK ÖNEMİ

Bakan Kacır, nitelikli iş gücüyle lojistik bağlantılarıyla ve sahip olduğu yüksek potansiyelle Marmara Bölgesi’ne büyük bir önem atfettiklerini belirterek, bölgede kimyadan tekstile, otomotivden makineye uzanan geniş bir yelpazede büyük başarılara imza atmış ve küresel değer zincirlerinde önemli roller üstlenen firmalara ev sahipliği yaptıklarını söyledi.

OSB YÖNETMELİĞİ REFORMU VE SANAYİCİLERİN YATIRIM YERİ ERİŞİMİ

Eylül ayında OSB yönetmeliğinde yaptıkları reform niteliğindeki değişikliklerle sanayicilerin yatırım yerlerine erişimini kolaylaştırdıklarını aktaran Kacır, “Kural bazlı, şeffaf bir yönetişim inşa edecek yeni modelle, her ayın ilk pazartesi günü tüm OSB’lerimizde bulunan boş sanayi alanlarını yatırımcıların tahsis başvuruları için çevrim içi platformda erişime açıyoruz.” dedi.

SANAYİ BÖLGELERİNİN BÜYÜKLÜĞÜNÜ 2 KATINA ÇIKARMA HEDEFİ

Planlı sanayileşme yolculuğunu hayata geçirecekleri pek çok program ve projenin olduğunu ifade eden Kacır, daha çok planlı sanayi oluşturmayı, sanayi alanlarının büyüklüğünü iki katına çıkarmayı önemli bir hedef olarak gördüklerini söyledi.

ULUSAL SANAYİ ALANLARI MASTER PLANI VE YENİ YATIRIM ALANLARI

Bakan Kacır, plan ve stratejilere yön verecek, Ulusal Sanayi Alanları Master Planı’nı ilgili bakanlıklar ile işbirliği içinde hazırladıklarını dile getirerek, master planın ilk faz çalışmaları kapsamında, Samsun-Mersin hattındaki 18 ilde toplam 34 potansiyel sanayi alanı tespit ettiklerini ve bu alanların büyüklüğünün Türkiye’deki tüm OSB’lerin toplam büyüklüğünden fazla olduğunu belirtti.

BÖLGESEL KALKINMA VE SANAYİ TESİSLERİNİN YER DEĞİŞTİRİLMESİ

Bu çalışma ile birlikte stratejik değeri olan ulusal ve bölgesel yatırımlar için altyapısı hazır, sosyal çevresiyle birlikte planlanmış mega endüstriyel parklar oluşturmayı hedefliyoruz. Önemli bir hedefimiz de Marmara Bölgesi’nde yoğunlaşmış ve deprem riski bulunan sanayi tesislerimizin yeni yatırımlarla önümüzdeki dönemde Anadolu’ya taşınmasını hızlandırmak.

KOBİ’LERİMİZE ÇALIŞAN BAŞINA DESTEK ÖDEMELERİ

Kacır, yıllık 37 milyar dolarlık ihracatı gerçekleştiren ve 1 milyon 200 binden fazla çalışana istihdam sağlayan konfeksiyon, tekstil, deri ve mobilya sektörlerinde üretim ve istihdamı muhafaza etmek adına gelecek ocakta KOSGEB eliyle İstihdamı Koruma Programı başlatacaklarını belirterek, şunları kaydetti:

YENİ TEŞVİK MODELİ İLE YATIRIMCILARA CAZİP TEŞVİKLER

“Cumhurbaşkanımızın geçtiğimiz hafta Bursa’da ifade ettiği üzere, 2024 yılının iş gücü düzeyini 2025 yılında da koruyan KOBİ’lerimize çalışan sayısı başına aylık 2 bin 500 liraya kadar destek ödemesi sağlayacağız. Teşvik sistemimizde kapsamlı bir revizyon için çalışmalarımızda sona geldik.”

BÜYÜK VE MÜREFFEH BİR TÜRKİYE İÇİN

Yeni teşvik modelimizle de yatırımcılara selektif ve program bazlı olarak cazip teşvikler sunacağız. Yalın bir yaklaşımla oluşturduğumuz yeni modelle birlikte teşvik sistemimizin seçiciliğini, yerel odağını ve destek etkinliğini artıracak önemli değişiklere gidiyoruz.



Source link

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments