FTSE 100’de işlem gören şirket, bunun sebeplerinden birinin ikramiye ödemeleri ve düşük karbonlu varlıkların satışları ile ilgili ödemelerin zamanlamaları, diğerinin ise mevsimsel envanter etkileri olduğunu belirtti.
Ayrıca, Mısır ve Trinidad & Tobago’daki son yatırımların geri çekilmesi nedeniyle azalan gaz ve düşük karbonlu enerji üretiminin etkisiyle yukarı yönlü üretimin daha düşük olması bekleniyor. İkinci bölgede grup, geçen Aralık ayında dört olgun açık deniz doğalgaz sahasını ve ilgili üretim tesislerini Perenco T&T’ye sattı.
62 YAŞINDAKİ BAŞKAN İSTİFA EDECEĞİNİ AÇIKLADI
BP, petrol üretiminin hafif artmasını beklerken, gaz pazarlama ve ticaret sonucunun ‘zayıf’ olmasını bekliyor. Müşteriler ve ürünler bölümü için ise şirket, mevsimsel hacimlerdeki düşüş nedeniyle ticaretin olumsuz etkileneceğini, ancak rafineri marjlarının daha güçlü olacağını belirtti.
BP’nin son ticaret güncellemesi, başkanı Helge Lund’un yatırımcıların uzun süredir devam eden eleştirileri arasında istifa edeceğini açıklamasından bir hafta sonra geldi. BP, Lund’un ‘büyük olasılıkla’ 2026 yılında ayrılacağını söyledi.
62 yaşındaki Lund, BG Group, Statoil (şimdiki adı Equinor) ve Norveçli mühendislik şirketi Aker Solutions’da görev aldıktan sonra 2019 yılında şirkete katıldı.
Onun liderliğinde BP’nin hisse fiyatı, eski CEO’su Bernard Looney’nin öncülük ettiği yeşil enerjiye yönelik girişimin başarısızlığa uğramasının ardından üçte bir oranında düştü.
YENİLENEBİLİR ENERJİ YATIRIMLARINI AZALTACAK, PETROL VE DOĞALGAZ YATIRIMLARINI ARTIRACAK
Şirket, Şubat ayı sonlarında stratejisinde önemli bir değişiklik yaparak yatırımcılara yenilenebilir enerji kaynaklarına ayrılan fonu yılda neredeyse dörtte üç oranında azaltmayı planladığını duyurdu.
Buna karşılık, petrol ve doğalgaz üretimine yönelik yıllık harcamalar yaklaşık yüzde 20 artarak 10 milyar dolara çıkacak.
TRUMP FAKTÖRÜ DE OLUMSUZ ETKİLEDİ
Ancak fosil yakıtlara yeniden odaklanılması, bazı hissedarların, özellikle de BP’de yüzde 5 hisse satın alan aktivist yatırımcı Elliott Management’ın eleştirilerini dindiremedi.
Ayrıca, Başkan Donald Trump’ın ithal ABD mallarına uyguladığı gümrük vergilerinin piyasaları sarsması ve küresel resesyon korkularını artırmasıyla petrol fiyatları son iki haftada önemli ölçüde düşmeye başladı.
Patronlar Dünyası’nın haberine göre, Brent petrolünün varil fiyatı, Trump’ın geçen hafta çarşamba günü yaptığı ‘Kurtuluş Günü’ konuşmasından önce yaklaşık 75 dolar iken şu anda varil başına 63,29 dolardan işlem görüyor.